曦染之地 infomain

本作品榮獲 法國NDA2022金獎、美國謬思設計2022金獎、德國柏林設計獎2022銀獎


本作品榮獲 法國NDA2022金獎、美國謬思設計2022金獎、德國柏林設計獎2022銀獎

Land of Dawn

2022 MUSE Design Awards. GOLD WINNER https://design.museaward.com/winner-info.php?id=9221

Interior Design - International Residential - Exec BERLIN Design Awards 2022

Novum Design Award WINNER |GOLDEN |Interior Design Categoryhttps://www.novumdesignaward.com/winner/nda220246

 

Youtube紀念版 https://youtu.be/6TmXuQQ1QLI

 

本次空間擘展掌握空間的細節,全面將各區塊以流暢的人因動線規劃、色調搭配與燈光調節,讓通透的寬敞宅邸 能因此展現坪效與美感的加乘。質調清透自然,輔以深、淺層次交疊的佈展,凸顯區域間層層遞進的視覺層次。 在同調異材的鋪敘下,與晨曦、烈日、黃昏的交織,映照出不同時分的風采,彰顯著富含屋主個性與特色的優雅 暖宅,步入其間,安然沉浸其中便能感受到屬於本場域,寧靜而悠然的空間情境。

在寬敞的原始空間內,如何透過設計巧思重新劃定,賦予全新的感受是本次特地琢磨的目標。由公領域客廳天花板開始,便俐落地透過弧形語彙鋪 展,層層交疊的設計手法,展現出圓潤而遞進的低調張力,驅使著空間在視覺上產生明確的方向引導,同時亦為空間締造了豐富的視覺變化效果。 此外更講求機能與陽宅的連貫性,多樣性地透過曲面、木質調性、弧形線條勾勒等細節,消弭空間在陽宅上的疑慮,並達到貫穿主軸而和諧的空間 樣貌。以屏風與收納櫃體錯落的配置,拓展視覺穿透的深度,牽引空間的變化,不僅符合屋主使用習性,更使空間達到高度一致的和諧質感。

客廳沙發主牆以木皮板材鋪陳,電視牆則以深色調類石材系統板鋪設,不只使材料與其他細節產生同調,並具完善的收納機能;電視牆下方以大板 磚構築出檯面,以此豐富貼近大自然的質韻,展現輕奢細緻的空間情調。

經過本次格局打造,透過材質、光線導引等逐一鋪展克 服了原始空間的限制,烘托出有別於以往的通透感,溫 潤調性的空間情境,更是敘述了此空間的獨到之處。跳 脫了原始空間常見的限制與單一,營造從視覺、觸覺牽 引五感帶來的平靜,刻畫出吻合業主性格的生活風貌。

使用者需求作為核心考量,審 慎評估了空間條件,在格局、 動線、色調的全面思維下,在 區塊層層遞進的擘展中體現了 全新的生活樣貌。首先透過了 沈穩的暗色系細膩點綴,並在 木質調、弧形語彙的相交、錯 疊之間,輔以大理石紋的設 計,不自覺彰顯出與大自然相 襯的清新質韻,彷彿細膩刻畫 著專屬於場域的豐富層次。此 外在視線上做了深層剖析,由 線軸的交疊、延展,引領視覺 上享有更為自由的寬敞感受。 由色調與材質的鋪展,營造出了溫潤而簡練的現代居所,不僅彰顯業主性格,更是詮釋了 他心中最理想的空間嚮往之 境,如同回到家中便能放下一日的重擔。

為滿足過去、現在、未來生活 起居的完善需求,孝親房於設 計階段已參照既有的典雅家具,掌握規劃所需的時代感, 使孝親房之調性與時空連結, 更與新居相合。次臥與同層之 書房,提前考量未來生活樣態 改變之曲線,保留擴充、調整的可能性,使業主的這個家, 能迎接另一代家庭。基於時間 線的交錯,各空間的預定使用 者偏好不同,利用細膩的材質搭配,抓住一致的基調,成就風格的整體性。

 

The design team has mastered the details of the space and planned each area with a smooth traffic flow, color tone, and lighting to show the good space utilization and beauty of the spacious house. The space has a pure and natural atmosphere, complemented by an overlapping layout of dark and light layers, highlighting the progressive visual layers between areas. Under the same tone of different materials, the interplay of the dawn, the blazing sun, and the dusk, the elegant and warm house with the client's personality and characteristics are shown. Once the client enters the room, he or she can feel the quiet and relaxing mood of the space.

The goal was to redefine the spacious space and give it a brand-new feel through design ingenuity. The design team started from the ceiling of the living room in the public area to present a rounded and progressive low-key tension through the overlapping arcs, which produce a clear visual direction and create a rich visual change. In addition, the design team has used curved surfaces, wood, and curved lines to eliminate Feng-Shui concerns and achieve a harmonious design. Moreover, the design team also used the staggered configuration of screens and storage cabinets to expand the depth of visual penetration and lead the changes in space, which not only conforms to the client's habits but also achieves a highly consistent space.

The main wall of the living room is covered with wood veneer while the TV wall is covered with stone system panels, which not only harmonizes the material with other details but also has a perfect storage function. On the other hand, the TV wall is constructed with large tiles underneath to enrich the texture and show a delicate space.

The design team overcame the limitations of the original space through materials and lighting to create a warm and temperate spatial context and show its uniqueness. In this project, the design team has gone beyond the common limitations of the original space to create a visual and tactile calmness and carve out a space that matches the character of the client.

To meet the needs of the family, the parents' room is designed to fit in with the existing elegant and vintage furniture. Meanwhile, the design of the second bedroom and study room considers the future change in advance, preserving the flexibility for new family members. Due to the different generations of the client, the preference of the intended users of each space is different. The design team used delicate materials to create a consistent tone and achieve a unique style.


Completion time: October, 2021. Location in: Taichung City,Taiwan.

將區域之間以立面分界為構思,採用了同調異材鋪敘的手法,透過材質的細膩鋪展,將溫潤的質感帶入各區間,展現寧靜而優雅的空間氛圍。客廳沙發主牆以木皮板材鋪陳,電視牆則以深色調類石材系統板鋪設,不只使材料與其他細節產生同調,並具完善的收納機能;電視牆下方以大板磚構築出檯面,以此豐富貼近大自然的質韻,展現輕奢細緻的空間情調。至於客廳與餐廳過道,則以金屬框玻璃拉門、弧形大理石紋屏風、曲面玻璃交錯鋪敘,保留機能的可能性與柔順感,盡善地呈現實用與美感兼具的空間意象。

/ 專 注 成 就 作 品 實 現 生 活 美 好 想 像 /

contact us