曉日 台中北屯唐盟

曉日


用光抹去黑暗,遍地充滿你的良善;
睜開眼,呼喊你,曉日重現永遠。


清晨的光,緩緩柔和地灑進屋裡;光影中沒有一絲的渾沌,照亮了每個角落,像是在互道早安!

空間最終呈現的樣貌,映出居者的生活性情與需求,同時顯現設計者的心,願你們看見的是我們尚未發現的美好。

 

Youtube 完整版

https://youtu.be/huAoCWhc43s

 

此設計案從預售階段便已著手進行空間設計,建商規劃的原結構是特別的錯層建築;使我們有別於平面式住宅,擁有更多創造空間的可行性。
設計師依照業主的需求提供了六種不同的平面配置圖進行設計討論,在平面上我們將空間劃分為公共空間與私密空間,使業主能無時無刻盡情招待親友,也不影響生活。

由入口玄關進入客餐廳的區域,設計上運用天花板形式作為空間界定;為使客廳高度更為高挑舒暢,捨棄了木作天花造型的表現,保留了原建築4米的高度,讓小空間不失豪宅般的舒適大器。

樓梯區域藉由垂直動線,且將此空間大膽做了不規則矩形的挑空,保留原建築挑高的觀景窗,鐵件樓梯與高低錯置的壁板形式彼此呼應著;使得居住者能在此處享受光影豐富的轉化演繹,更使空間減少擁擠與壓迫感。

開放式書房具有多元用途,也可作為客房使用,更特別設計了兩處開口觀景窗,使人悠遊於空間與客餐廳產生互動,且大大降低其空調的耗能。

此案空間小巧,無花俏的設計,卻能在精簡的裝修預算下;創造與強化空間本質,回歸於人們生活的基本需求,陽光、空氣、水,歸於平靜的心靈。

 

Sunrise/The Dawn/Peitun Tangmeng, Taichung
Sunrise/The Dawn
The light erases the darkness such as your goodness fulfills everywhere;
Open your eyes, call your name and let the dawn re-appear forever.
The morning light gently bathes the house; there is no trace of chaos in the light, illuminating every corner as if to say good morning to each other!


The final rendering space reflects the personality and needs of the residents, while representing the mind of the designers. May you find the beauty that we didn’t discover.
We have processed this design project for its space design from its pre-sale, and the original structure of the builders’ scheme is a special mis-layered building, which makes our architect differ from the flat-style houses that have morecreative space possibilities.


Designers depend on the demands of the owner to provide six various floor layouts for discussions. On the flat, we divide the space into the public and the private, so that the owners can always entertain their friends and families without intruding in their personal life.
Adopting the ceiling design for the space separation from the entrance into the living and dining rooms, this makes the height of the living room more comfortable and higher. It has abandoned the wooden ceiling design and retained the original building’s four meters height, so that even a small space still keeps the comfort and spaciousness of luxury
mansions.

The stairs area, adopting a vertical traffic flow boldly makes this space with an irregular rectangle empty space retain
the tall viewing windows of the original building with the iron stairs echoing the high and low misplaced wallboards.

Hence, the occupants not only enjoy the plentiful interpretations of light and shadow, but also make them feel less
congestion and oppression.

The open-plan study room with its multiple functions, including as a guest room with specially designed two open viewing windows, lets occupants wander in the space and interact with the restaurant and it greatly reduces the energy consumption of the air conditioning.
This project has a small space without a fancy design and under very limited budget creates and strengthens the nature of space, returns to the basic needs of people's lives for sunshine, air and water and finally returns to one self’s calm mind.

推薦作品 Projects

台中北屯 莊公館

台中北屯 莊公館

了解更多
彰化和美 隆溢華金屬廠辦

彰化和美 隆溢華金屬廠辦

了解更多
光軸 中國嘉興 胡宅

光軸 中國嘉興 胡宅

了解更多