逸光 台中 博星喆境 A6

榮獲2018 華人金創獎 2018 TAIWAN GOOD DESIGN AWARD 別墅複層類 銅獎

入圍 中國 艾特獎IDEA-TOPS AWARD 最佳住宅建築設計

----------------------------------------

實景:https://youtu.be/jXoIQk7IzvI

逸光 — 夜裡的光,在黑暗中顯得溫柔而有力量。

「家」需要是甚麼樣貌?我們時常探討也試著創作出意象來詮釋「家」,而「家」提供了家人團聚的聚所與安定的力量,每個人都無法用文字來定義與評斷;「逸光」中各個場域擁有不同的空間性格,卻仍協調的存有,如同家人源自相同的DNA,卻無法隱匿各自獨特思想與本質,我們都是個體獨特的存在,父母為了孩子奮鬥,孩子茁壯飛翔,時間的流動,我們不斷尋找超脫世界的訊息與感受不同的景況,光不在只是印象中的「太陽」,有時是我們軟弱時最溫暖的手。在深色調的空間裡感受光,具有沉靜而溫暖的力量;在白色的空間內感受光,油然而生的是平靜與盼望,在這空間中所感受各個光景,猶如這家人分隔多地,對家與光的各種詮釋與回家的渴慕。

【移動生活-車庫】——設計師用心為業主營造出舒適的迎賓空間,當然連車庫也不容忽視;空間中鍍鈦摺面的天花板設計,隱涵引導及歸來的概念;不只突顯出強烈的現代風格,更提升空間亮度與舒適感。這樣的過渡空間除了造型,我們更著重在許多實用的機能上,其中關於汽車排氣所影響人體的居住品質,團隊選用日本活化硅藻土,這種特殊塗料在市場上多半使用於衛浴空間之中;對於材料的了解,我們將這樣零耗能的建材,作為車庫天花板面材;不僅能除臭同時也能調節空間濕度、吸附VOC及斷熱功能。

【家的靈魂中心-客餐廳】—— 2F公共區域包含客、餐廳、廚房機能,開放式空間利用隔屏界定兩大空間區域,並巧妙運用燈光及角度、間距等設計;形成不同的視覺效果,形成由大門進入客廳的焦點;並擁有業主所需要的私密性。
設計師依照業主需求、性格,置入具有個性的黑色仿石材磁磚;讓電視牆的主面得以延展至整個公共區域,使空間更顯為大器。且利用地坪及天花的分割設計作為動線引導,即便空間的元素與建材多元,依然不失整體現代風格,更完整呈現設計師最初的構想。

【白淨生活-次主臥室】——

明亮純白的質材,搭配著各種生活情境;寧靜平和的氛圍,猶如白紙使人擁有純淨的心。面對每一個反覆的磨練與考驗,耐心等待每一道光的來臨,灑進屋裡,多麼美好的日子!能將煩憂暫時放下,享受空間之中的純白時光。

【越界生活-主臥室】——

沒有任何人想被框架所界定,更不會有誰的心想被束縛,空間的規劃又何嘗不是呢?我們之間有準則也有規矩,這一道看似厚實的牆所立下的界線,不是隔閡,更不會成為之間的秘密,我們能自由穿梭在房間,同等環繞在那緊繫彼此的心房。

【木意生活-外國幫手房】——
以木材作為空間主要材質,床頭主牆運用垂直分割,搭配間距不同的線條層次呈現錯落感;猶如參差不齊的樹木映在眼前,置身其間,似乎能感受自然的秩序與寧靜氛圍。

【粉漫生活-客房】——
女孩們的內心總有部分的浪漫劇場,也不忘將女孩的內心情感,藉由空間演化,逐一呈現。解放衣櫥裡的秘密,跳脫以往封閉的思考方向,如同展示櫃般,秀出女孩的服飾;並顯現出活潑帶點性格的粉藍綠色系,可愛卻不失帥氣,襯托出空間主人的個性。

 

Yi-Guang (Venue: Taichung, Hu Mansion A6)

The light in the night appears gentle but powerful in the darkness.

What looks does a “Home” need? We often explore as well as attempt to create images that interpret “Home,” yet “Home” provides a venue for family gatherings and the strength for stability, which no one can define or evaluate with words. The various venues in “Yi-Guang” feature different spatial personalities yet still existsin harmony, just like a family originating from the same DNA, yet unable to hide the individual unique thoughts and nature, as we all are of individual unique existence. Parents strive hard for their children, children grow up and soar with the flow of time. We constantly search for the unconventional messages in the world as well as experience the different situations, and light is no longer the “sun” that exists in the impression, but may also be the warm hand when we are feeling vulnerable. When sensing the light in the dark-color toned space, it features a calming and warm strength; when sensing light in a white space, it is peace and anticipation that arise spontaneously. The various light scenes experienced in this space resemble the various types of interpretations towards light,and the desire of returning home for the family members’ who are separated in different places.

【Mobile Life - Garage】-- The designer puts in a lot of effort to create the comfortable guest-welcoming space for the proprietor, which of course includes the garage. The folded titanium-plated ceiling design in the space implies the concepts of guidance and returning, not only accentuating strong modern style,but further enhancing spatial brightness and the degree of comfort. Other than the shape for such transitional space, we further emphasize on many practical functions, amongst these, the team chose activated diatomaceous earth from Japan for the human body living quality affected by automobile exhaustion, such unique coating is mainly used in the bathroom space in the market. With the knowledge towards the material, we have applied such zero energy constructional materials as the ceiling surface materials in the garage, which not only deodorizesbut may also regulate the humidity within the space, as well as absorb VOC and provide heat insulation.

【Soul Center in the Home – Living/Dining Room】-- The public space on the second floor includes the livingroom, the dining room andthe kitchen, the open-style space utilizes partitions to separate the two main areas, while ingeniously applying designs such as lighting, angles anddistances to form different visual effects, creating the highlight when entering the living room from the gate, while also satisfying the privacy demanded by the proprietor.

The designer included characteristic black artificial stone tiles according to the proprietor’s needs and personality, allowing the television wall to extend towards the entire public area, thereby making the spaceappear more gracious. Moreover, the segmentation design of the floor and ceiling is used as the circulation guidance, such that the overall modern style is still maintained even with the diversified spatial elements and constructional materials, which more comprehensively demonstrated the designer’s original ideas.

【White and Clean Life – Secondary Master Bedroom】--

The bright and pure white material goes with all types of living scenarios; the peaceful and tranquil atmosphere resembles white paper, endowing people with a pure heart. Taking on each and every repeated ordeal and trial, waiting patiently for the arrival of each ray of light to sprinkle inside the house are such wonderful and happy days! One may cast aside the worries temporarily to enjoy the pure white moments within the space.

【Cross-Boundary Life – Master Bedroom】--

No one wants to be defined by the box, and no one’s heart wants to be restrained, so wouldn’t it be the same for spatial planning? Between us exists standards and rules, and the boundary set by what appears to be a thick and solid wall is not an estrangement, and will not become the secret in between, as we are allowed to come and go freely inside the room, symbolizing the hearts that connect closely with each other.

【Wooden Life – Foreign Helper’s Room】--

Wood is used as the main material in the space, while vertical segmentation is applied for the main wall at the head of the bed with lines at different distances to demonstrate the well-proportioned arrangement, resembling unevenly matched trees in front of the eyes, such that one may almost feel the natural order and tranquil atmosphere.

【Pink Life – Guest Room】--

Romanticdrama is always a part of girls’ hearts, and the girls’ internal emotions are also demonstrated one by one through the evolution of the space. Liberate the secret inside the closet, escape from the closed thinking approach in the past to show the girl’s garments as if a display shelf, while also demonstrating the lively yet characteristic pink and bluish-green colors, which is cute yet also dashing, thereby accentuating the space owner’s personality.

推薦作品 Projects

光軸 中國嘉興 胡宅

光軸 中國嘉興 胡宅

了解更多
曉日 台中北屯唐盟

曉日 台中北屯唐盟

了解更多